Airfryer schoonmaken

Om langdurig gebruik te kunnen maken van je airfryer moet je er natuurlijk goed voor zorgen. Je weet al dat je de onderdelen ervan in de vaatwasser kunt zetten, maar hoe zit dat met het verwarmingselement? Laten we kijken hoe je een airfryer eigenlijk zou kunnen schoonmaken.

Contents

Hoe maak je je airfryer schoon?

Eerst gaan we kijken naar de frituurmand en opvangbak. Deze zijn niet zo moeilijk om schoon te maken he? Alles wat je nodig hebt is warm water, afwasmiddel en een schuurspons. Het is belangrijk om geen schurende schoonmaakmiddelen te gebruiken, omdat deze de anti-aanbaklaag kunnen beschadigen. Het gemakkelijke zou zijn om de accessoires schoon te maken wanneer ze nog een beetje warm zijn. Zo zijn de vetten nog vloeibaar en is het niet nodig om ze weg te schrobben.

Maar je bent soms bezig en hebt geen tijd om dat te doen. Als je het uiteindelijk gaat wassen, moet je de mand en bak eerst met een beetje water en afwasmiddel vullen. Deze laat je ongeveer 10 minuten inwerken zodat alle restjes een beetje loskomen en je niet hard hoeft te schrobben. Daarna maak je de buiten en binnenkanten van ze schoon met een plastiek borsteltje. Nadat je alles hebt afgespoeld veeg je ze af met een zacht handdoekje.

Soms kan er een geurtje achterblijven, maar dat is zo verholpen met een citroen. Snij een citroen doormidden, smeer de mand en bak met het sap, plaats ze weer in de airfryer en laat ze een half uurtje zitten. Daarna spoel je ze beide weer af.

Het verwarmingselement schoonmaken is niet zo eenvoudig. Je kunt het nu éénmaal niet in een vaatwasser of wasbak plaatsen om te verschonen. Je kunt wel gebruik maken van een spons of een zachte borstel en een schoonmaakmiddel. Om het goed schoon te maken kun je de airfryer ondersteboven plaatsen. Als er restjes overblijven en op plaatsen zitten die moeilijk te bereiken zijn, heb je hiervoor iets kleiners nodig om die te verwijderen. Ik denk hierbij aan een tandenborstel.

Nog een manier om het schoon te maken, is door gebruik te maken van citroensap. Hier hoef je niet te schrobben om restjes weg te halen. Alles wat je nodig hebt is een beker of kopje en citroensap. Schenk een beetje sap in de beker en plaats deze dan in de airfryer. Schakel het aan en zet het op 80 graden gedurende 20 minuten. Als de airfryer uit is zul je zien dat alle vet is losgekomen. Het enige wat je nu moet doen is een vochtige doekje door het apparaat halen.

Schoonmaken met bakpoeder

Als je bakpoeder in huis hebt kun je deze ook gebruiken om je verwarmingselement ermee schoon te maken. Hier heb je 100 ml water, een spuitbusje en 3 gram bakpoeder voor nodig. Meng bakpoeder met het water en giet dat dan in het spuitbus. Vervolgens keer je je airfryer om en spuit het vuile gebied rondom het verwarmingselement. Dit laat je 1 minuut zitten. Daarna keer je de airfryer weer om, spuit het nog eens met het mengsel en wacht weer 1 minuut. Je plaats de bak weer in de airfryer en giet hierin 400 ml water om vuil om te vangen en vocht toe te voegen. Schakel het aan en stel het op 200 graden voor 20 minuten. Wanneer het klaar is, haal je de bak en mand weg en wacht tot de airfryer afgekoeld is. Vervolgens plaats je de airfryer weer ondersteboven en veeg je alle vuil weg met een doek. Als je klaar bent daarmee zet je het weer rechtop en laat je de lade nog even open om verder te drogen.

Je airfryer schoonmaken zal met deze handelingen veel makkelijker verlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *