Wat te doen bij een rokende airfryer

Soms kan het voorkomen dat een airfryer plotseling begint te roken. Dat is best vervelend. Het eerste dat in je opkomt, is natuurlijk dat er iets mis is ermee. Dat hoeft niet per sé zo te zijn.

Help, een rokende airfryer

Een airfryer gebruikt luchtcirculatie om je eten te bereiden. Dat houdt dus in dat er ook vocht en vet gecirculeerd wordt. Deze zorgen meestal voor de rook.

Als er witte rook uit je airfryer komt, dan is dit teweeg gebracht door het vocht erin. Dit kan voorkomen wanneer je bevroren eten in de airfryer zet om te koken. Het vocht verdampt en komt tegen het grillelement aan. Dit veroorzaakt dus de rook.

Als je grijze rook zet is dit ook niet erg. Dit wordt veroorzaakt door vet. Wanneer je eten bereidt die veel vet heeft, wordt er veel vet onderaan de pan verzamelt. Het hete luchtcirculatie zorgt er dan voor dat het vet bij het verwarmingselement komt en dan gaat spatten.

Het rook is niet schadelijk voor de airfryer of voor het eten, maar iedere keer met rook te komen zitten is ook niet leuk.

Wat je moet doen als je airfryer begint te roken

  • Je moet eerst de airfryer uitzetten.
  • Haal de pan eruit en plaats de mand ergens op een bord. Draag wanden heir want de mand zal erg heet zijn.
  • Je moet dan het overtollig vet wegvegen van de bodem van de pan. Gebruik veel keukenpapier om dit te doen.
  • Daarna zet je alles weer op zijn plaats en schakel je de airfryer weer aan.

 

Je kunt dit in de toekomst vermijden. Allereerst kun je ervoor zorgen dat de airfryer helemaal schoon is voordat je het weer gebruikt. Het kan voorkomen dat overgebleven vet ook kan zorgen dat de airfryer gaat roken.

Wanneer je weet dat je iets gaat klaarmaken dat overtollig vet heeft, kun je maatregelen treffen om te voorkomen dat het vet een probleem kan zijn. Wat je kunt doen, is de bodem van de pan te bedekken met aluminiumfolie. Druk het goed erin. Je moet de stervormige bodem goed kunnen zien. De folie zal ervoor zorgen dat het meeste vet beneden blijft en niet circuleert tijden het koken.

Je kunt ook een frituurmatje of andere accessoires gebruiken of eraan denken om een vlamverdeler aan te schaffen. Deze zullen er ook voor zorgen dat vet op de bodem blijft.

Er zijn dus duidelijke oplossingen voor wanneer je airfryer rookt. Als je deze handelingen pleegt, zul je in de toekomst steeds minder last ervan krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *